26x De leukste bordspellen voor jong en oud! | Uren lol en plezier

Een familie die een bordspel aan het spelen is.

De leukste bordspellen zijn een geweldig cadeau voor elke gelegenheid. Of het nu een cadeautje aan jezelf is, of een cadeau aan een ander. Met een bordspel kun je een leuke tijd met elkaar beleven, zonder de televisie of je telefoon nodig te hebben. Spellen zijn ook ideaal als housewarming cadeau idee! Er zijn alleen zoveel bordspellen verkrijgbaar dat het moeilijk is om een keuze te maken. Wat zijn nu de leukste bordspellen?

Bordspellen verschillen veel in hun manier van spelen. Het ene spel is heel erg tactisch terwijl je bij het andere spel puur geluk moet hebben. Daarnaast duren sommige spellen maar 10 minuten, waar andere wel 3 uur kun duren. We nemen je mee in een geselecteerde lijst van de best beoordeelde bordspellen zodat je inspiratie op kunt doen voor een geweldig cadeau, voor jezelf of een ander.

De 26 leukste spelletjes

De meeste bordspellen hebben wel een leeftijd classificatie. Sommige bordspellen kunnen wat ingewikkeld zijn voor kinderen, in dat geval is er vaak een junior versie beschikbaar. We delen hieronder de leukste bordspellen zodat je genoeg inspiratie en ideeën hebt voor elke gelegenheid! Bekijk leuke kinder cadeautjes voor de echte kleintjes die nog niet mee kunnen doen met deze spellen.

1: Catan

Catan borspel

De kolonisten van Catan is een van de leukste bordspellen die al in 1999 tot speelgoed van het jaar werd gekozen en nog steeds razend populair is. Het is een handelspel waarin je dorpen en straten bouwt met grondstoffen die je in het spel kunt winnen.

Catan is een spel die gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Je leert onderhandelen en tactisch nadenken, maar moet ook een beetje geluk hebben om te kunnen winnen. Een klassieker die iedereen in de kast moet hebben staan.


2: Ticket to Ride

A Ticket to ride

Ticket to Ride is een spel waarbij je de routes op je bestemmingskaart moet volbrengen om te winnen. Deze variant heeft bestemmingen en routes door Europa, dat is vaak herkenbaar wat het extra leuk maakt. Er zijn veel verschillende varianten van het spel verkrijgbaar.

Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar, waardoor je veel lol kun beleven met kinderen. Het duurt wat langer en vergt ook wat tactiek, maar het is een populair spel waar je uren plezier aan zal beleven.


3: Risk

Risk

Risk is een van de meest bekende spellen ter wereld. Het is een klassieker die bijna iedereen wel eens heeft gespeeld. Dit spel zal zeker in de smaak vallen bij een familie avond met verschillende leeftijden.

Het is een strategisch spel waarbij je gebieden van je tegenstanders kunt veroveren. Het spel kan worden gespeeld vanaf 10 jaar met zijn 5en tegelijk.


4: Wie is het?

Wie is het?

Wie is het is een fantastisch spel om samen met kinderen te spelen. Je speelt met zijn 2en en krijgt beide een personage van het speelbord op een kaartje. Het is de bedoeling dan je kunt raden wie de andere speler is.

Dit doe je doormiddel van vragen te stellen. Ben je een vrouw? Is het antwoord ja, dan kun je dus alle mannelijke karakters naar beneden leggen zodat uiteindelijk het figuur van de tegenstander overblijft!


5: Party en Co Family

Party en Co Family

Party en co family is een feestje voor de hele familie! Jullie zullen allemaal tranen van het lachen hebben en leren elkaar beter kennen. Het is de bedoeling dat je gaat imiteren, tekenen, hints spelen en ga zo maar door.

Wanneer de tegenstander kan raden wat je hebt getekend of geïmiteerd mag je verder lopen tot je de finish hebt bereikt. Geweldig om te spelen voor zowel jong en oud!


De beste bordspellen voor 2 personen

Spellen voor 2 zijn vaak moeilijk te vinden. De meeste gezelschapsspellen zijn bedoeld voor een grotere groep, maar soms wil je gewoon een leuk bordspel spelen voor 2 personen. Bekijk onderstaande lijst voor de beste bordspellen voor 2 personen!

6: Mens Erger Je Niet

Mens Erger Je Niet

Mens erger je niet is 1 van de meest gekochte spellen aller tijden. Dit is een spel waar je totaal geen vaardigheden voor nodig hebt. Er komt geen tactiek bij kijken, je wint puur met geluk.

Dat maakt het een leuk spelletje voor een groep van verschillende leeftijden en karakters. Je kunt het spel al spelen vanaf 5 jaar en ook ouderen kunnen vrolijk mee doen. Mens erger je niet is al jarenlang een van de leukste bordspellen voor alle leeftijden.


7: Azul

Azul

Azul is een vrij nieuw bordspel die vele harten heeft gewonnen. Het is de bedoeling dat jij je paleis gaat versieren met prachtige Azulejos stenen. Deze stenen zijn te zien in de vormgeving van het spel.

Het is een tactisch spel die ongeveer 40 minuten duurt. Je bent er dus wel even zoet mee, en kun vanaf 8 jaar vrolijk mee spelen! Het spel heeft de Nederlandse spellen prijs in 2018 gewonnen.


8: Mysterium

Mysterium

In het spel Mysterium ga je samen met je medespelers een moord oplossen. Er dwaalt een geest rond die zich de moord niet meer helemaal kan herinneren, het is aan jou de taak om het mysterie zo snel mogelijk op te lossen.

Het spel is prachtig vormgegeven en het is leuk om mee te kijken terwijl anderen aan het spelen zijn. Je hoeft dus niet perse mee te spelen. Je kunt aanschuiven vanaf 10 jaar en ouder.


9: Levensweg

Levensweg

Een spel die je leert dat alle keuzes in het leven een bepaald effect zullen hebben. Geweldig om te spelen met kinderen. Kies of je gaat studeren of juist gelijk wilt gaan werken en ga van start!

Kinderen leren met geld om te gaan en kunnen alvast nadenken over belangrijke levenskeuzes. Je kunt het spel spelen vanaf 8 jaar en we verzekeren je dat het ook een leuk spelletje is voor de volwassenen.


10: Monopoly

Monopoly

Natuurlijk kan Monopoly niet ontbreken in een lijst van de leukste bordspellen. Dit spel is een echte klassieker die iedereen een keer gespeeld moet hebben.

Monopoly is een spelletje waarin je veel moet onderhandelen met je medespelers om zo jouw eigen imperium te bouwen. Er zijn veel varianten beschikbaar, maar dit is de originele.


5x De leukste bordspellen voor volwassenen

Onderstaande bordspellen zijn ook leuk voor kinderen, maar wellicht wel wat ingewikkeld. Daarom zijn dit de beste spellen voor volwassen. Ze zijn vaak al te spelen vanaf 2 personen, perfect dus voor ouders die even zonder de kinderen een spelletje willen spelen! In deze lijst vind je de leukste spelletjes van Nederland terug!

11: Wingspan

Wingspan

Wingspan is een spel met een prachtige vormgeving. Je krijgt een eigen natuurgebied en kunt vogels uitzetten om voedsel, eieren en punten te verzamelen. Wie zijn vogels het slimste laat werken wint het spel!

Een tactisch spelletje dus, waar je gemiddeld ongeveer een uur zoet mee bent. Het leuke aan Wingspan is dat je het ook in je eentje kunt spelen. Je kunt dus eindeloos oefenen en plezier maken zonder steeds iemand uit te nodigen.


12: De Legenden van Andor

De Legenden van Andor

In het spel De Legenden van Andor moet je jezelf door een fantasiewereld zien te verdedigen tegen allerlei mythische wezens. Alleen door goed samen te werken en te overleggen kun je het spel winnen.

De Legenden van Andor won in 2014 de Nederlandse Expert spellenprijs. De jury prees naast het fantastische artwork vooral de unieke opbouw van de spelregels, die de spelers tijdens het spelen stap voor stap krijgen uitgelegd.


13: Ganzenbord

Ganzenbord

Ganzenbord is weer zo een heerlijk klassiek spel dat geweldig is om te spelen voor jong en oud. Het is geen tactisch spel, maar je moet gewoon dobbelen tot je als eerste bij de eindstreep bent.

Onderweg kom je een heleboel obstakels tegen, maar je kunt ook geluk hebben en een paar plaatsen vooruit mogen. Wie het eerste bij de eindstreep is wint!


14: Paleo

Paleo

In het coöperatieve spel Paleo proberen jullie als volksstam samen te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar let op, overal dreigt gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Zullen jullie slagen? 

Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is geen enkel potje hetzelfde. Iedereen krijgt ook steeds een andere rol zoals krijger, uitvinder of verkenner.


15: 30 Seconds

30 Seconds

Een ander mega populair spel waar je uren van plezier aan gaat beleven. Dit spel is erg grappig en stressvol tegelijk omdat je binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen op je kaartje moet uitleggen en iemand uit je team moet het kunnen raden.

De hoeveelheid begrippen of namen die goed worden geraden, zijn het aantal stappen die jouw team vooruit mag zetten. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk de goede antwoorden uit je teamgenoten trekt om te winnen!


5x De leukste gezelschapsspellen

Je hebt niet altijd een grote groep nodig om het gezellig te maken. Met zijn tween kan het ook ontzetten leuk zijn, vooral als je een leuk bordspel of gezelschapsspel hebt die ervoor zorgt dat jullie de grootste lol hebben samen! De beste bordspellen zijn geschikt voor jong en oud waardoor het hele gezin meer kan spelen. Extra gezellig dus. In deze lijst vindt je zelfs het beste bordspel uit 2022.

16: Knibbel Knabbel Knuisje

Knibbel Knabbel Knuisje

Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn huis? Wie kent het verhaal van Hans en Grietje nu niet? Net zoals in het originele sprookje moeten de kinderen in dit spel zoveel mogelijk snoep verzamelen!

Pas op voor de heks want als zij je betrapt heb je het spelletje verloren. Dit spel kan al worden gespeeld vanaf 4 jaar, dus je kunt uren plezier beleven met die leuke bordspel, samen met je kinderen.


17: Rummikub

Rummikub

Rummikub is een spelletje van vroeger dat iedereen in zijn kast moet hebben liggen. Met dit spelletje moet je goed nadenken om te winnen en dus wel een beetje tactisch te werk gaan.

Hoewel het een tactisch spelletje, is het helemaal niet moeilijk om te spelen. Eigenlijk moet je alleen maar tot 10 kunnen tellen en dezelfde kleuren bij elkaar kunnen leggen. Kun jij winnen?


18: La Cucaracha

La Cucaracha

In La Cucaracha ga je de strijd aan tegen de kakkerlakken in de keuken! De dobbelsteen geeft aan of je een vork, mes of een lepel mag draaien. Wie deze zetten het slimste aanpakt laat de kakkerlakken zo in hun val lopen.

Als je de meeste kakkerlakken hebt gevangen win je het spel! Dit spel is ideaal voor zowel kinderen als volwassenen en kan al worden gespeeld vanaf 6 jaar en ouder.


19: De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Dit originele spel heeft de prijs gewonnen voor speelgoed van het jaar in 2019. Hij kon daarom niet ontbreken in deze lijst met de leukste bordspellen. Dit spel heeft al vele harten gewonnen.

Het is de bedoeling om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen. Dit doe je aan de hand van de ingrediënten die je van een stapel kaarten trekt. Maar pas op dat je geen knalerwt trekt, want dan is al je werk voor niets geweest en begin je weer opnieuw!


20: Cluedo

Cluedo

Cluedo is een erg bekend misdaadspel waarbij je wederom een moord op gaat lossen. In dit spel zijn er 6 verdachten. Elk rondje is anders, wie heeft het dit keer gedaan?

Als jij als eerste de juiste plek, het juiste wapen en de juiste dader hebt achterhaald, ben je de beste detective en tevens de winnaar van het spel!


De 6 leukste spelletjes voor onderweg

Wanneer je op vakantie gaat of een lange tijd onderweg bent, wil je misschien wel een spelletje spelen om de tijd te doden. Vooral met kinderen achterin de auto is het heerlijk om iets bij te hebben waar ze even zoet mee zijn. Bekijk deze lijst met de leukste spelletjes voor onderweg. Al te spelen vanaf 2 personen.

21: Schaakbord

Schaakbord

Schaken is een spel die vaak wordt vergeten als we het hebben over verschillende bordspellen. Toch is het altijd al 1 van de populairste bordspellen ter wereld geweest.

Schaken is niet makkelijk en vergt veel kennis en inzicht. Dat betekend wel dat je er ook erg in kan groeien. Het is leuk om nieuwe tactieken te leren zodat jij je tegenstander steeds vaker kunt verslaan.


22: Een jaar in Zweinstein

Een jaar in Zweinstein

Zoek jij een leuk bordspel voor iemand die groot fan is van Harry Potter? Dan is dit een super origineel cadeau. Je krijgt een plattegrond van Zweinstein en gaat samen met je tegenstanders een jaar naar school.

Zweinstein is de school voor heksen en tovenaars. Om te winnen dien je te concurreren met je medestudenten en de meeste punten te winnen zodat je de afdelingsbeker wint aan het einde van het jaar. Je kunt punten verdienen met verschillende opdrachten in het spel.


23: Carcassonne

Carcassonne

In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten.

Elke beurt in Carcassonne leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint Carcassonne.


24: Doolhof Bordspel

Doolhof Bordspel

In het Doolhof van Ravensburger is het de bedoeling dat je schatten en en voorwerpen weet te bemachtigen, maar net als je denkt dat je de weg kunt vinden veranderd het doolhof!

Het lijkt wel betoverd, kun jij de betovering kraken en de voorwerpen te pakken krijgen? Dit spel is ontzettend leuk om te spelen met kinderen vanaf 7 jaar en ouder en is daarom een van de leukste bordspellen voor kinderen, maar ook volwassenen beleven veel plezier!


25: De zoektocht naar El Dorado

De zoektocht naar El Dorado

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Om de expeditie te starten, trek je 4 kaarten uit de trekstapel en speel je deze tactisch.

Het spel is ontwikkeld voor jong en oud en is leuk voor spelers die uitdaging zoeken. Het is niet moeilijk om te spelen en is daarom ook voor beginners een geschikt spel voor uren speelplezier!


26: Stratego

Stratego

De naam zegt het al, een strategisch spelletje. Zet jouw leger op een tactische manier in om het leger van de tegenstander te verslaag. Hoe hoger het getal van je pion, hoe beter hij is, maar kom je een pion van je tegenspeler tegen die beter is? Dan moet je van het bord af.

Speel alle pionnetjes van je tegenspeler weg om het spel te winnen. Elke beurt is anders, want je kunt elke keer een andere opstelling kiezen. Dit maakt het spel uitdagend en elke keer weer ontzettend leuk!


Nog niet gevonden wat je zocht?

Bekijk meer cadeau inspiratie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *