De 14 Leukste Kinderboeken voor verschillende leeftijden

Boeken zijn een superleuk cadeau om te geven en om te krijgen. Met de leukste kinderboeken doe je elk kind wel een plezier. Je geeft ze niet alleen een geschenk, maar ook een ervaring. Of ze het boek nu alleen lezen of samen met jou, ze duiken in een spannende nieuwe wereld vol verhalen, avontuur, humor en boeiende personages.

Lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen leren om zich in te leven in een verhaal, zo ontdekken ze ook dat hun belevingswereld niet altijd de juiste is. Er zijn ook kinderen die op een heel andere manier worden groot gebracht, of het misschien minder goed hebben dan zij. Ze leren veel van verschillende verhalen en ontdekken ook hun eigen mening over bepaalde standpunten.

Lees ook: Originele kinder cadeautjes

Leuke kinderboeken voor jongens en meisjes, om samen of alleen te lezen

Of het nu Kinderboekenweek is, een verjaardag, kerst of je een hint gekregen hebt van Sinterklaas, elke gelegenheid is geschikt om een tof kinderboek cadeau te geven. Om ervoor te zorgen dat je cadeautje in de smaak valt, is het belangrijk rekening te houden met de aanbevolen leeftijd. Als het kind nog geen grote lezer is, kies je beter voor een prachtig prentenboek, een interactief boek of misschien wel een luisterboek.

Wij rangschikten alvast enkele van de leukste kinderboeken in een lijst volgens leeftijd. Zo vind je voor elk kind wel een te gek kinderboek.

Leuke kinderboeken voor kinderen rond 3 jaar

Kinderen van deze leeftijd kunnen ontzettend genieten van samen lezen. Voorleesboeken, doeboekjes en prentenboeken vormen fijne cadeaus. Onderstaande boeken vinden wij persoonlijk de leukste kinderboeken voor deze leeftijd, dit blijkt ook uit de reviews.
Lees ook: Kinder cadeau 3 jaar

1: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Dit is een van de leukste kinderboeken voor de kleinsten. Zowel peuters als oudere kleuters zullen gek zijn op de kleine mol die wakker wordt met een drol op zijn hoofd. Een grappig verhaal dat ook voor kinderen jonger dan drie de fantasie en lachspieren aanspreekt.

Het boekje is niet alleen humoristisch, maar heeft ook een mooie boodschap: dat poepen perfect normaal is, want iedereen doet het.


2: Rupsje Nooitgenoeg

Dit nostalgische prentenboek werd al in 1969 geschreven en is dus echt jeugdsentiment voor heel wat ouders en grootouders. Daarom vormt het een mooi geschenk om aan kersverse (groot)ouders te geven. Ze kunnen hun eigen jeugd herbeleven met hun (klein)kinderen.

Deze versie van het boekje over het zeer hongerige rupsje is inclusief zachte knuffel. Zo wordt het verhaal voor kinderen tastbaarder en kunnen ze zelf de verhalen van Rupsje Nooitgenoeg naspelen.


3: Eten met Nijntje

Dit unieke boekje is een kookboek en voorleesboek in één. Daardoor vormt het een prachtige kraamcadeau. Jonge ouders zullen niet alleen de makkelijke recepten appreciëren, maar ook dat ze samen met hun kind kunnen leren over eten en waar het vandaan komt.

Een kind van zo’n drie jaar is ook oud genoeg om te helpen koken. Zo wordt het ook een doeboek. “Eten met Nijntje” is een veelzijdig, educatief en mooi vormgegeven boek met mooie plaatjes.


4: Het boek zonder tekeningen

Kinderboeken zonder tekeningen? Dat klinkt gek, maar dit boekje is zo geschreven dat het zelfs de jongste kinderen kan entertainen. Het verhaal is ontzettend grappig. Voeg wat gekke stemmetjes toe en ze liggen ongetwijfeld in een deuk.

Dit is een bijzonder boek waaruit je lang kan voorlezen en het toch niet gauw zal vervelen. Wanneer je kind groter is, kan hij het zelf voorlezen aan broertjes, zusjes of vrienden.


Leukste kinderboeken voor kinderen vanaf 5 jaar

Vanaf 5 jaar wordt een kind nog graag voorgelezen, maar is het ook erg nieuwsgierig. Boeken die moeilijke onderwerpen verstaanbaar maken zullen zeker aanspreken.

5: Maar HOE dan?!

Een van de nieuwste kinderboeken dat een ingewikkeld onderwerp helder uitlegt. Want hoe worden baby’s gemaakt? Euh, nou… Het is als ouder niet altijd makkelijk op die vragen een pasklaar antwoord te hebben. Dit boek helpt je op een interactieve en open manier je kind meer te leren over zijn lichaam.

Het boek is inclusief, wetenschappelijk maar toch eenvoudig en bevat prachtige illustraties van Agnes Loonstra.


6: Een jaar in één dag

Dit prachtige kinderboek vertelt het verhaal van een meisje die alle seizoenen beleeft in één dag. Op elke pagina hoor je muziek van “De Vier Jaargetijden” van Vivaldi. Het boek is perfect om uit voor te lezen en van het verhaaltje voor het slapengaan een echte belevenis te maken.

Het heeft prachtige illustraties en vormt een mooi kraamcadeau om tijdens de zwangerschap te geven. Zelfs de kleinste baby’s zullen immers kunnen genieten van klassieke muziek. Een van de leukste boeken die je in de boekenkast moet hebben.


7: Een boom vol herinneringen

Het is niet altijd makkelijk een moeilijk onderwerp verstaanbaar te maken voor een kind. Een boek kan daarbij helpen. In dit mooie boekje gaat Vos op zoek naar een plekje om te sterven. De andere dieren in het bos halen herinneringen op aan Vos.

Wanneer iemand in de familie sterft, helpt dit prentenboek een kind beter te begrijpen wat het betekent om dood te gaan, maar ook hoe je de liefde voor een overleden persoon nog steeds kan tonen.


8: De Gruffalo

De Gruffalo is een kinderboekje vol jeugdsentiment, want heel wat ouders hebben dit in hun eigen kindertijd ook gelezen. Het is een fantasierijk verhaal over een dier dat al dan niet bestaat… De tekst rijmt, wat maakt dat het voor kinderen het aangenaam en boeiend klinkt.

Het is een grappig, maar ook inspirerend boekje dat aantoont dat je bang kan zijn en dapper tegelijk. Dit stevige kartonboek is bestand tegen uren leesplezier.


Leuke kinderboeken voor kinderen vanaf 8 jaar

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen zelf lezen en houden van boeken vol spanning, humor en boeiende personages waar ze zich in kunnen onderdompelen.
Lees ook: Speelgoed voor 8 jarige meiden

9: Lampje

Een van de meest geliefde kinderboeken dat ontelbare keren in de prijzen is gevallen. Het verhaal gaat over een meisje, Lampje, die erg dapper moet zijn. Het is een aangrijpend en spannend verhaal waar ook mensen op latere leeftijd lovende recensies over schrijven.

Af en toe is het een tikje duister en tackelt het serieuze onderwerpen, dus voor sommige kinderen kan het net te eng zijn. Kinderen vanaf tien jaar zullen houden van de spanning en het relaas van een bijzondere vriendschap.


10: Otje

Annie M.G. Schmidt is een geliefde auteur die enkele van de leukste kinderboeken in de geschiedenis schreef, dus een van haar werken hoort er zeker bij. Dit is een fantasierijk voorleesboek met de typische illustraties van Fiep Westendorp over het kleine meisje Otje die allerlei gekke avonturen beleeft.

De hoofdstukjes zijn vrij kort, waardoor het kan voorgelezen worden aan jongere kinderen. Leuk om te lezen voor het slapen gaan.


11: Sjakie en de chocoladefabriek

Roald Dahl is een van de beroemdste en populairste kinderboekenauteurs. “Sjakie en de chocoladefabriek” is een van zijn bekendste verhalen en garandeert uren leesplezier. De wereld van Willie Wonka en Sjakie is ontzettend uitgebreid, want het verhaal werd ook verfilmd.

Dit is bovendien een klassieker om op school door de juf of meester te laten voorlezen. Kids van verschillende leeftijden gaan helemaal op in de fantastische avonturen die Dahl Sjakie laat beleven.


12: De NEEhoorn

Dit boek is geschikt voor iedereen vanaf vier jaar. Het verhaal speelt zich af in het Heerlijke Hartenwoud waar een norse eenhoorn geboren wordt die alleen maar NEE zegt. Dit kinderboek bevat heel wat beeldtaal en mooie tekeningen die tot de verbeelding spreken.

De Neehoorn gaat op tocht en ontmoet allerlei andere dieren die ook chagrijnig zijn. Een leuk verhaaltje dat aantoont dat ook kinderen best wel eens boos mogen zijn.


13: De wind en wij

Dit prachtige voorleesboek met wondermooie tekeningen is een van die boeken die ook ouders diep raken. Het gaat over loslaten, opgroeien en ouder worden. Voor zowel kids als ouders is dit een mooi, warm verhaal vol poëzie.

Het is een mooi boekje om samen even bij stil te staan en met je kind een gesprek te voeren over opgroeien. De liefde tussen ouder en kind wordt er alleen sterker door.


14: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Voor meiden die niet houden van sprookjes, is er dit voorleesboek vol bedtijdverhalen over inspirerende vrouwen en rebelse meisjes. In honderd verhalen lees je meer over beroemde en minder bekende vrouwen en meisjes die allen een impact hebben gehad op de wereld.

Een inspirerend kinderboek dat aantoont dat elk meisje dapper, mooi en slim kan zijn, elk op haar eigen manier. Meiden aan de macht!


Nog niet gevonden wat je zocht?

Bekijk meer cadeau inspiratie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *